Projectleider van ministerie neemt onrust bij omwonenden van het spoor in Vught-Noord niet weg

Pieter Dronkert van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sprak onder meer over trillingen en geluidoverlast

Pieter Dronkert van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sprak onder meer over trillingen en geluidoverlast © Peter De Bruijn

Projectleider van ministerie neemt onrust bij omwonenden van het spoor in Vught-Noord niet weg

VUGHT – Hij kan in twee uur nauwelijks zijn verhaal vertellen over trillingen, geluidoverlast en de extra maatregelen die staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil nemen rondom het spoor in Vught-Noord. Projectleider Pieter Dronkert van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moest gisteravond tijdens een informatieavond over de plannen rondom het spoor vooral veel vragen beantwoorden van verontruste omwonenden. Ze vrezen dat de toename van het aantal goederentreinen na de voltooiing van de spoorboog bij Meteren van de Betuweroute naar het zuiden na 2023 voor veel overlast zorgt. Peter de Bruijn 17-04-19, 00:23

  • M

Het ministerie maakte onlangs bekend dat het bijna 12 miljoen euro wil uittrekken om de verwachte overlast in Vught enigszins te verminderen. De goederentreinen zorgen volgens berekeningen bij ruim 100 huishoudens aan de Molenvenseweg en de Pieter Bruegelweg aan de oostkant van het spoor in Vught-Noord voor een grote toename van trillingen. Om die te verminderen komen daar damwanden in de grond en wordt onder één spoor een betonnen plaat gelegd. “In die omgeving zijn de problemen het grootst”, aldus Dronkert. “Een situatie die zich nergens langs het spoortracé tussen Meteren en Boxtel voordoet.”

Lees ook

Roland Slegers woont in de Molenvenseweg. De staatssecretaris zat een jaar geleden nog bij hem aan de keukentafel. “Of ze geluisterd heeft? Ik betwijfel of de plannen voldoende zijn. Onze huizen staan qua overlast met stip bovenaan. Het wordt steeds erger. Door het Programma Hoogfrequent Spoor rijden de treinen harder. Onze muren beginnen nu al te scheuren.”

Verontruste bewoners

Verschillende bewoners aan de westkant rondom de Verlengde Kampdijklaan en Frisolaan zijn ook verontrust. Aan die zijde komen vooralsnog geen extra maatregelen tegen de toename van goederentreinen.

“We zijn blij met de damwand voor onze buren aan de oostkant”, aldus een buurtbewoner. “Het is niet onderzocht wat het betekent voor onze huizen. Zo’n wand heet niet voor niets een keerwand. We vrezen de trillingen. We willen een integraal plan voor Vught-Noord.”

Volgens Dronkert kan de staatssecretaris het helaas niet iedereen naar de zin maken. “We zetten in op de ergste hinder.”

Eén van de aanwezigen vat het samen: “Dit is een zaal vol verontruste bewoners die u nauwelijks gerust kunt stellen. Brengt u dat gevoel over aan de staatssecretaris? Dronkert zegt het toe. “Ik zit binnenkort met haar om tafel. Verwacht niet dat we haar adviseren om de situatie rondom het spoor in Vught-Noord opnieuw te onderzoeken.”